Jordi Salud, CEO i fundador de REFISA, porta trenta anys innovant i fabricant peces amb materials compòsits per a la indústria del ferrocarril des de Lleida. Amb la central a Catalunya i dues filials a Sèrbia i a Xile per potenciar el negoci al Centre d’Europa i Llatinoamèrica, l’empresa s’ha posicionat com a proveïdor líder de peces per als fabricants de ferrocarril internacionals amb una gran cartera de projectes realitzats arreu del món.
En aquesta entrevista, Salud ens explica els avantatges d’utilitzar materials compòsits en el sector del ferrocarril, els principals reptes actuals i els eixos estratègics de l’empresa per al seu continu desenvolupament i creixement per a la fabricació de trens més ràpids, lleugers, eficients i sostenibles.
Nascuda el 1987, com ha canviat REFISA al llarg de més de tres dècades d’experiència?
Hem ampliat la nostra capacitat tecnològica, però mantenint sempre l’essència i la il·lusió del primer dia per innovar i aplicar el potencial que poden tenir els materials compòsits a la indústria, sobretot pel ferrocarril, sector en el qual seguim molt vinculats des de la fundació de l’empresa.
Al llarg de més de tres dècades d’experiència, REFISA s’ha anat integrant més i més dins la cadena de valor dels fabricants de ferrocarril internacionals, oferint-los els nostres serveis des del moment que el client es prepara per presentar-se a una licitació, i hem evolucionat per tal de poder proporcionar-los un servei d’enginyeria integral que inclogui des d’un estudi dels requeriments, el disseny, la industrialització i fabricació de les peces.
Quin és el grau d’aplicació dels materials compòsits al sector del ferrocarril?
Els materials compòsits es porten utilitzant de forma recurrent durant els últims 30-40 anys en substitució de materials com ara la fòrmica, que no permetia acabats tan estètics.
Cada vegada, els materials compòsits estan tenint una aplicació més cabdal en elements tant per ús interior com exterior de trens. A poc a poc, la seva aplicació s’ha anat estenent de peces estètiques pensades per l’interior del tren a ser utilitzats per una gran diversitat d’aplicacions com la fabricació cabines de tramvies auto-portants, frontals de trens o elements aerodinàmics per sostres de trens de alta velocitat.
Estic convençut que en els anys vinents el seu ús encara es popularitzarà més i els materials compòsits passaran a formar part, de forma significativa, d’elements estructurals, substituint peces metàl·liques.
Quins avantatges té la utilització de compòsits en aquest sector?
Els compòsits contribueixen molt significativament en la reducció del pes final de la peça, que, en conseqüència, té un impacte positiu en l’estalvi energètic i petjada de carboni del tren durant la seva vida útil.
Per altra banda, a nivell aerodinàmic, les peces que fabriquem aporten, amb molt poc pes, una resistència estructural i estabilitat igual o més elevada que peces d’acer o alumini. A més, amb aquests tipus de materials es permet la fabricació de peces amb geometries complexes, molts més costoses de realitzar amb altres tipus de materials o processos.
Quins són els principals reptes amb els quals us trobeu durant la fabricació de peces compostes?
Actualment, el nostre repte més important és la reciclabilitat de la peça i el material utilitzat. Estem avançant molt positivament a l’hora de donar resposta a tots els requeriments que ens marquen els nostres clients, però l’ús de resines que siguin reciclables encara és una assignatura pendent per a la indústria, ja que encara no hi ha hagut un avenç important sobre aquest tema. És cert que al mercat ja hi comença a haver resines bio però no compleixen encara altres requisits necessaris per a ser aplicades al sector del ferrocarril.
La reciclabilitat del material, així com la seva petjada de carboni, ja es comença a demanar com a requeriment concursal. En aquest sentit, seguim explorant diferents opcions de reciclabilitat i reutilització del material, així com la reducció de material sobrant per a reduir el nostre volum de residus.
Parlem de futur. Quins objectius i fites teniu en l’àmbit empresarial?
Actualment estem treballant en l’escenari 2020-2022, que està molt orientat en la tecnificació i millora de processos interns. Basat en tres grans línies, el nostre pla estratègic contempla la cerca d’una nova ubicació per agrupar, en una sola seu, els treballadors i els dos centres productius de la província de Lleida, la posada en marxa d’un projecte de lean manufacturing, per tal de millorar la gestió de la fabricació, i la incorporació d’una persona al departament d’R+D per al desenvolupament i implementació de millores.
En aquesta línia, hem robotitzat la part de l’empresa basada en el mecanitzat de fibres i de nuclis, i estem contínuament investigant i incorporant noves tecnologies menys contaminants, que ofereixin una major protecció al treballador i permetin la reciclabilitat dels elements auxiliars, la qual cosa temps enrere era impensable. Un cas d’èxit del qual estem molt satisfets ha estat la fabricació del frontal del metro de Singapur per Alstom, que també és membre del Clúster MAV, amb tecnologia de buit amb un motllo reutilitzable de silicona.
Formeu part del Clúster des de la seva fundació el 2015. Per vosaltres quins són els principals beneficis de formar part d’una associació com el Clúster MAV?
Per nosaltres, formar part del Clúster MAV és una finestra a altres iniciatives. Ens permet conèixer com altres empreses es desenvolupen, conèixer noves tendències i una visió molt propera dels mercats i d’un entorn internacional que de vegades, des d’una pime, no tens al teu abast fàcilment. El Clúster ens permet sentir-nos vinculats a un grup i acompanyats en el camí empresarial.
Sobre REFISA
REFISA és una empresa líder en la fabricació amb materials compostos de peces i estructures lleugeres i resistents. Amb més de 30 anys d’experiència, són especialistes a aportar solucions que integrin des del disseny conceptual a la fabricació del producte. L’empresa treballa amb operadors i empreses de transport internacionals com Alstom, CAF, Talgo, Hitachi, i Stadler, entre d’altres, en el desenvolupament tecnològic i fabricació de peces.
Des del Clúster MAV treballem intensament per oferir una proposta de valor diferencial als nostres socis d’acord amb els nostres valors: compromís, excel·lència, col·laboració, implicació, qualitat i confiança.
Contacta
Milà i Fontanals 14, 1r 6a
08012 Barcelona
622 547 788
info@clustermav.com